Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, искат

...
Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, искат
Коментари Харесай

Съветниците от ДБ искат оставката на главния архитект на София, бавел строителството на нови сгради |

Главният проектант на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, желаят съветниците от Демократична България. 

Не би било пресилено, в случай че кажем, че в Направление „ Архитектура и градоустройство “ към Столична община царува безпорядък. Не са по никакъв начин малко изявленията в медиите за проблеми с разнообразни проблеми в столични региони. И основният проектант носи главната отговорност за този безпорядък, безапелационни са от Демократична България. 

В текста им се споделя: 

През декември 2021 година към народния представител от „ Демократична България‘ Ивайло Мирчев се обърнаха жители с тъжби и сигнали, касаещи дейности и бездействия на основния проектант на Столична община и подчинената му администрация, по повод неспазване на избраните периоди при одобрение на подробни устройствени проекти, издаване на позволения за градеж, заповеди за допълнението им, удостоверения за толерантност и въвеждане на градежите в употреба, както и безучастие на общинската администрация по постъпили тъжби и сигнали за нелегално строителство или нарушавания в строителството на територията на Столична община. 

През миналата седмица от отговора на упоменатото запитване за следващ път не се изненадахме, че са установени систематични нарушавания в дейностите на представител на актуалните ръководещи Столична община. В съответният случай с помощта на инспекция на ДНСК, посредством която са: Установени неприятни практики, всеобщо и голословно закъснение в периодите по преписките. 

Констатирано е закъснение на произнасянето отвън избраните законоустановени периоди, като НАГ Следствен отдел към окръжна прокуратура не ползва наредбата на член 5в от Закон за устройство на територията /административният орган може единствено еднократно да изисква премахване на нередности в 14-дневен срок/.

Установено е удължение на периодите за координиране на Подробен устройствен план и одобрение на Подробен устройствен план заради основана организация на вътрешно координиране сред дирекции и отдели, което води до доста закъснение на капиталовия развой. Съобщаването на актовете не е съобразено с условията на Административнопроцесуален кодекс за спестовност на време. Процедурата е мудна и тромава – съобщаването се прави от районните администрации, вместо от органа издал акта.
Установено е доста закъснение в периода за издаване на визи за планиране. Прави усещане голямото време, което лишава вътрешно ведомственото координиране.

Установено е, че при искане за одобрение на капиталов план за издаване на позволение за градеж неведнъж се изисква премахване на нередовности и/или показване на спомагателни документи, без да се слага период. При по-голямата част от тестваните досиета по въвеждане на градежите в употреба е открито, че не е спазен срокът за изговаряне съгласно член 177, алинея 3 от Закон за устройство на територията.

Установено е, и че преписките се връщат за доокомплектоване, без да се показват съответни документи.

Установено е при заявки за издаване на удостоверения за толерантност да се изисква неведнъж премахване на нередности и/или показване на спомагателни документи без да се дефинира период. Преписките се действат със закъснение, което е доста без издаване или отвод от издаване на претенции документ.

Установено е, че в огромната си част не са спазени периодите по член 57 от Административнопроцесуален кодекс при осъществяване на отговорностите по реда на член 223, алинея 1, ал 2 и алинея 3 от Закон за устройство на територията. Прави усещане огромният интервал от време от сформиране на констативният акт и последващите дейности от НАГ /издаване на заповеди за прекъсване, унищожаване и възбрана ползване/. Длъжностните характерности на чиновниците от НАГ не отговорят на настоящата конструкция. Не е изпълнено задължението по член 17, алинея 3 от ЗКН за основаване на звено за осъществяване на функционалностите по член 84 вр. член 17, алинея 3-6 от ЗКН. Това е в ущърб на реализиране на политиката по запазване на културното завещание освен на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура, само че и в целия Югозападен регион на обмисляне. Липсата на звено попречва и води до закъснение на съгласувателните процедури по Закон за устройство на територията на капиталовите планове за градежи на обекти на културното завещание.

Тъй като в Закона за устройство на територията е ясно упоменато какви дейности следва да се подхващат при констатиране на систематични нарушавания от страна на основния проектант, и в случай че у арх. Здравков е останало най-малко малко възприятие за такт и достолепие, то дано подаде оставка и освободи столицата от себе си, като по този метод градът ни ще може да стартира дългия и мъчителен път на своето, а и на столичните институции, възобновяване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР